Camille Claudel. Femeia artist cunoscuta mai mult pentru relatia ei cu Rodin (caruia i-a fost eleva, confidenta, amanta si muza) si-a depasit timpul si a fost data uitarii chiar de oamenii cei mai apropiati ei.

Un destin remarcabil, atat prin forta cu care a patruns si a reusit in lumea artistica, cat si prin tragismul care i-a marcat sfarsitul. Paul Claudel fratele ei mai mic, spunea ca ar fi fost inzestrata cu toate darurile ; considerata geniala, inteligenta, cultivata, de o frumusete izbitoarea - a fost daruita acestei lumi pentru a revela frumosul.

Cine a fost Camille Claudel?

Camille Claudel (1864-1943) a adus sculptura intr-un punct in care echilibrul sfida zborul. Nu a fost insa lasata sa zboare. Nu o permiteau prejudecatile timpului, Nu se cadea, Nu era voie… Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei... devenind ea insasi un NU, refuzand sa mai lucreze, sa mai existe. A trebuit sa treaca aproape un secol pentru a se i se recunoaste geniul.“ (Liana Ceterchi)

Dupa Anne Frank, Rose, Charlotte Salmon, Zelda Fitzgerald, Mata Hari, Vivien Leigh, Camille Claudel mi se pare in ordinea fireasca a lucrurilor. Ma fascineaza sa urmaresc destinul acestor femei artist infruntand normele impuse de epoca si de societatea in care traiau, infruntand prejudecatile, avand o viziune care depasea timpul lor. Pana la un punct traiectoria lor se aseamana si Dragostea este de fiecare data o mare rascruce si un factor determinant in carierele lor. Imi dau seama ca vorbind despre ele, vorbesc de fapt despre cuplu. Se spune ca in spatele unui barbat mare sta o femeie deosebita si cred ca si reciproca este cel putin la fel de valabila.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Împreună în arte și simțiri NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare

Am fost cuprinsa de mandrie afland ca exista la Muzeul National de Arta al Romaniei doua lucrari ale lui Camille Claudel Sculptorul Rodin (gips patinat) si Tors de femeie (bronz) si mi-as dori ca prin acest spectacol sa fac cunoscut publicului si acest lucru. Mi-as dori astfel ca publicul roman sa aiba ocazia sa descopere viata acestei artiste exceptionale care s-a luptat pentru promovarea femeii artist.

Camille! De ce Camille Claudel?! Pentru ca am simtit ca nu se poate fara Camille Claudel. A fost proiectul cu care am intampinat cele mai “ciudate” obstacole, de la actrite care au refuzat partitura, la directori de teatru care ne-au abandonat … Destinul real al lui Camille s-a prelungit intr-un fel straniu si asupra spectacolului nostru: asa cum in viata, ea nu a avut o casa a ei…mama ei refuzand s-o reprimeasca in casa parinteasca, Paul Claudel fratele ei care avea un castel, nu i-a oferit o camaruta acolo…si pana la un mormant…de care nu a avut parte -Camille are o groapa comuna. Sper ca acest spectacol sa fie un "remember" mai puternic decat toate coroanele funerare. Singurele marturii ale vietii ei de artista geniala sunt lucrarile ei superbe, sfidand TIMPUL! (Liana Ceterchi)

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Primele instituții de învățământ din România cu risc seismic care vor fi reabilitate prin PNRR Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție

Spectacol despre Camille Claudel

In distributie:
LIANA CETERCHI, TEODORA TOADER, CEZARA MUNTEANU
Traducerea: Edith Negulici
Un spectacol al Asociatiei Femeilor din Teatru IF.../DACA …PENTRU FEMEI realizat cu sprijinul UNITER
Premiera: 1 noiembrie, ora 19.30, la sala Elvire Popesco
Institutul Francez din Bucuresti- bd. Dacia 77
Biletele se gasesc online pe https://eventbook.ro, in reteaua Eventbook si la casieria Cinema Elvire Popesco.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri