15 Martie 2018 publicat în Cultura 66 share-uri

In zilele de 25 si 26 martie a.c. vor avea loc la Bucuresti o serie de evenimente reunite sub semnul Maraton Poetic World Poetry Day, editia a treia, cu scopul declarat de sensibiliza publicul larg asupra zilei poeziei.

Cum numesti locul, timpul, procesul care permite poeziei sa ti se apropie? Cum crezi ca ar fi aratat lumea fara poezie? Ce tip de reprezentare te ajuta sa cuprinzi intreaga poezie creata de la inceputul inceputurilor pana astazi?

In analiza etimologica cuvantului poezie este necesar sa luam in discutie latinul p sis derivat din grecul ποι ω care inseamna a produce, a face, a crea, iar intr-un sens mult mai amplu a compune. O analiza mult mai profunda ne invita sa luam in calcul particula sansctita "pu-" cu semnificatia de a genera, a procrea.

Poezia este fructul creatiei artistice care atinge culmile atat de sublime ale limbajului dand nastere limbajului poetic, cu ajutorul caruia transfiguram durerea, suferinta, tragismul vietii in frumusete etica si, uneori, estetica; nu intamplator cand ne referim la poezie vorbim de po-etica ca de o profunda latura a existentei fiecaruia dintre noi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

poetica (lat.), poesia (it.), poésie (fr.), poesía (span.), poetry (engl.), poezi (albaneza si daneza), (maced.), Poesie (germ.), (rusa), poesia (ol.), puisi (malteza), poezja (pol.), puisi (sudaneza), Suugaanta (somaleza), poezio (esperanto).

Esentializand, inaintasii nostri au asociat luminii actul de creatie si rezultatul ei. Cu surprindere, descoperim ca in limba romana poezia este lumina si iluminare! PO è ZI è

«Si poetul, daca este un adevarat poet, ar trebui sa-si repete neincetat „nu stiu”. Cu fiecare creatie a sa incearca sa dea un raspuns, dar de indata ce a terminat de scris, il invadeaza indoiala si isi da seama ca este vorba de un raspuns provizoriu si absolut insuficient. Asa ca, incearca din nou, o data si inca odata, pana cand istroricii literaturii vor reuni probele insatisfactiei sale, numindu-le „patrimoniu artistic”... » - Wislawa Szymborska - Discurs tinut cu ocazia conferirii Premiului Nobel

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Prin rezolutiile UNESCO prima zi de primvara, 21 martie, a fost desemnata ca Ziua internationala pentru eliminarea discriminarii rasiale (1966), Ziua internationala a Nowruz - celebrarea renasterii naturii (2010) si de asemenea, Ziua mondiala a poeziei (1999).

Raspunzand pozitiv acestor desiderate, in zilele de 25 si 26 martie a.c. vor avea loc la Bucuresti o serie de evenimente reunite sub semnul Maraton Poetic World Poetry Day, editia a treia, cu scopul declarat de sensibiliza publicul larg asupra zilei poeziei, de stimulare si promovare a noi si diverse forme de expresivitate poetica stimuland si valorificand potenialul creativ al paricipantilor si incurajand manifestarea intr-un cadru amical, indiferent de limbajul ales de fiecare.
 

Numai poezia inspira poezie! - Ralph Waldo Emerson

Astfel ca, sunteti invitati sa faceti loc poeziei in existenta voastra si chiar sa incercati o definitie proprie.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Daca va veti afla in impas, va asteptam alaturi de noi sa reNastem din Cuvinte la Gradina Martisor, Libraria Pavesiana sau Casa Memoriala Bacovia si de asemenea, in diverse alte locuri din spatiul public precum Rotonda Scriitorilor din Parcul Cismigiu, in care sa ne bucuram impreuna de multa si diversa poezie.
Probabil impreuna, vom avea sansele sa descoperim... #PlanetaPoeziei

Pentru programul in detaliu sunteti rugati sa consultati pagina Facebook Maraton Poetic World Poetry Day - editia a treia, 2018

de AnaOlimpia
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri