7 Mai 2018 publicat în Psihologie 26 share-uri

Termenul de moștenire epigenetică avansează ideea că factorii de mediu ca fumatul, dieta și stresul pot afecta genele viitorilor copii și chiar ale nepoților.

Inițial credeam că schimbările epigenetice se produc doar în perioada dezvoltării fetale dar studiile de astăzi demonstrează că ADN-ul nostru poate fi preschimbat și în timpul vieții. Uneori, schimbările se produc datorită dietei, spre exemplu, iar alte ori, datorită expunerii la anumite chimicale. 

Renunțând la ipoteză învechită, geneticienii au fost acum surprinși să observe că schimbările acestea de ADN care pot surveni în timpul vieții sunt trasmise de la o generație la alta, de la părinți la copii. De exemplu, un studiu efectuat de Randy Jirtle de la Universitatea Duke, a arătat că atunci când femelele de șoricei au fost hrănite cu o anumită dietă bogată în metil, pigmentul blănii lor s-a schimbat, iar această schimbare a fost transmisă și progeniturilor. Aceste schimbări au fost moștenite că o schimbare genetică, scrie discovermagazine.com.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Amnezia infantila – de ce nu ne amintim primii ani de viata? Stiluri parentale – tipuri, caracteristici si recomandari Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Dar dacă dieta și chimicalele pot să cauzeze schimbări epigenetice, se poate ca anumite experiențe – ca abandonul, neglijarea, abuzul de droguri sau alte forme de stres sever – să provoace schimbări genetice asupra ADN-ului unei persoane? Această întrebare a devenit baza pentru un nou domeniu de cercetare – epigenetica comportamentală – domeniu acum atât de vibrant încât dă naștere unor serii de studii, ipoteze și rezultate uluitoare care sugerează noi metode de tratament ale creierului. 

Foto: Pexels/ imagesthai.com

Epigenetica comportamentală: Traumele bunicilor ne rămân stocate în gene

Potrivit noilor cercetări din epigenetica comportamentală, experiențele traumatice din trecutul nostru sau al strămoșilor noștri lasă răni la nivel molecular care alterează nu doar ADN-ul unei persoane, ci și pe cel al viitorilor săi copii.  Evrei ai căror bunici și străbunici au trăit teroarea Holocaustului; chinezi ai căror bunici au trăit într-o China răvășita de Revoluție; imigranți din Africa ai căror părinți au supraviețuit masacrelor; adulți de toate naționalitățile care provin din familii disfuncționale cu părinți alcoolici sau abuzivi, toți poartă în ființele lor, mai mult decât amintiri. 

Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL Caius Covrig investește milioane de euro și petrece timpul pe Seven Mile Beach, una dintre cele mai scumpe plaje din lume 

Rachel Yehuda a coordonat o cercetare celebră la spitalul Mount Sinai – New York. Echipa de cercetători a analizat genele a 32 de evrei bărbați și femei care au fost deținuți în lagăre de concentrare naziste, care se ascundeau în timpul Războiului sau care au fost martori sau au experimentat traume chiar ei. De asemenea, ei au analizat și genele copiilor lor (care prezentau o predispoziție la stări depresive și anxioase), iar rezultatele le-au comparat cu cele ale unor familii de evrei care au trăit în afara Europei în timpul Celui de-al II-lea Război Mondial.  „Schimbarea în structura genetică a copiilor nu poate fi atribuită decât expunerii la Holocaust a parinților.”, a arătat studiul.

Acest studiu de epigenetică comportamentală este unul dintre cele mai elocvente în domeniu și un exemplu clar despre cum trauma se transmite la oameni, din generație în generație. Aceasta se numește moștenire epigenetica și avansează ideea că factorii de mediu ca fumatul, dieta si stresul pot afecta genele viitorilor copii și chiar ale nepotilor.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri