In momentul in care elimini zaharul din alimentatie, vei observa efectele inca din primele zile, iar pe termen lung ai avantaje numeroase.

Zaharul este unul dintre cele mai nocive alimente pe care le poti consuma. O persoana consuma, in medie, 300 de calorii zilnic din zaharul adaugat in produsele alimentare, fara sa luam in considerare linguritele de zahar cu care ne indulcim ceaiul sau cafeaua. Un studiu realizat in SUA arata ca peste 20% dintre persoane consuma peste 700 de calorii pe zi din zahar, adica echivalentul unei cani pline.

Consumam atat de mult zahar si pentru ca el se regaseste in multe alimente, inclusiv in unele in care nu ne-am astepta. Stim deja ca dulciurile si sucurile sunt pline de zahar, dar s-ar putea sa te surprinda sa il descoperi si in produse care ne sunt vandute drept sanatoase: sosul de rosii pentru paste, iaurtul sau dressingul pentru salate.

Sa renunti la zahar nu inseamna ca va trebui sa te resemnezi cu cafeaua amara si ceaiul fara gust sau cu scoaterea din viata ta a deserturilor gustoase. Este suficient sa il inlocuiesti cu sirop de agave, un produs natural si sanatos, pe care il poti folosi pentru a prepara orice desert, dar si pentru a-ti indulci bauturile preferate. In momentul in care elimini zaharul din alimentatie, vei observa efectele inca din primele zile, iar pe termen lung ai avantaje numeroase.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! Promenada Mall, Mega Mall si Vulcan Value Center isi asteapta clientii cu surprize si premii de Paste

Ce se intampla in organismul tau cand renunti la zahar

Unul dintre pericolele ascunse ale zaharul este ca, in timp, da dependenta. Acesta este motivul pentru care simtim nevoia acuta de a manca ceva dulce atat de des. Insa odata ce corpul tau se va obisnui, vei simti din plin beneficiile renuntarii la zahar.

1. Scapi de problemele cu tenul

Zaharul are un efect inflamator asupra tegumentelor, iar inflamatiile sunt unul dintre factorii care influenteaza aparitia acneei. Un studiu publicat de Jurnalul American de Nutritie a descoperit ca atunci cand persoanele care nu consuma in mod regulat bauturi carbogazoase incep sa bea o cutie de suc zilnic, timp de trei saptamani, nivelul inflamatiei tesuturilor creste cu 87%. Sa renunti la sucurile indulcite poate fi un prim pas spre a-ti curata organismul si a vedea rezultate care sa te incurajeze sa renunti definitiv la zahar.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Cum să alegi componente pentru baia ta De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții

2. Iti imbunatatesti sanatatea si eviti boli grave

Riscul bolilor cardiovasculare va fi de trei ori mai mic odata ce elimini zaharul din alimentatie. Zaharul contribuie la cresterea nivelului de insulina din corp, care activeaza celulele nervoase ale sistemului simpatic, ceea ce duce la cresterea tensiunii si a pulsului. Cand treci la o dieta fara zahar, in primele saptamani, nivelul colesterolului „rau” din sange scade cu 10%, iar nivelul trigliceridelor se reduce cu 20-30%.

Pe de alta parte, zaharul favorizeaza depunerile de grasime in jurul ficatului, care te fac rezistent la insulina si diminueaza activitatea pancreasului. Un studiu condus in 175 de tari arata ca persoanele care mananca 150 de calorii de zahar pe zi sunt de 11 ori mai predispuse sa faca diabet de tipul II.

3. Vei adormi mai usor, iar calitatea somnului va fi mai buna

Consumul de zahar iti da un boost de energie pentru scurt timp, insa apoi te simti obosita si secata de energie. Dar pentru ca zaharul stimuleaza secretia de cortizon, vei adormi mai greu, iar somnul tau va fi unul agitat si intrerupt. Renuntarea la zahar te ajuta sa fii mai energica ziua si sa adormi apoi mai repede seara, iar calitatea somnului va fi imbunatatita semnificativ.

Andreea Bălan și Andreea Antonescu, mesaje după finala America Express. Artistele au pierdut marele premiu: „Am luptat cot la cot” Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

4. Iti vei imbunatati memoria

Zaharul iti afecteaza memoria si poate fi responsabil de unele lapsusuri. Cei care consuma zahar invata mai greu si isi amintesc greu, pentru ca le este afectat sistemul de comunicare la nivel neuronal.

5. Vei slabi vazand cu ochii

Zaharul contine calorii „goale” si isi pierde nutrientii prin procesare. Atunci cand nu il mai consumi, iti reduci numarul de calorii consumate zilnic si, chiar daca le inlocuiesti cu cele din alte alimente, tot vei observa ca incepi sa scazi in greutate. Astfel, poti pierde pana la 5 kilograme in 5-6 luni, fara nicio alta schimbare in dieta.

6. Vei scapa de schimbarile bruste ale dispozitiei

Asa cum se intampla in cazul oricarei dependente, renuntarea la zahar va veni si cu o perioada de sevraj, in care este posibil sa fii mai usor iritabila si tensionata. Insa odata ce vei trece peste acest hop, vei fi mai fericita si mai binedispusa. Un studiu al Universitatii Columbia a descoperit ca femeile care consuma zahar sunt mai predispuse starilor de anxietate, iritabilitatii si schimbarilor bruste de dispozitie.

APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

7. Vei arata mai tanara

Zaharul se lipeste de colagenul din piele si cauzeaza inflamatii care reduc efectul benefic al colagenului si elastinei, proteinele care ne ajuta tenul sa ramana neted si tanar. De altfel, o cercetare a demonstrat ca diabeticii, al caror nivel de zahar din sange este ridicat pe o perioada lunga de timp, arata mai in varsta decat cei de o seama cu ei. Mai mult decat atat, zaharul incetineste si metabolismul organismului, ceea ce favorizeaza ingrasarea si caderea parului, dar si aparitia problemelor digestive sau chiar a depresiei.

Daca te-ai decis sa renunti la zahar, trebuie sa mai stii si ca dureaza doar 10 zile pentru ca organismul sa se detoxifieze si sa dispara nevoia de a manca dulciuri. Pe termen lung, ai beneficii incontestabile atat asupra starii generale de sanatate, dar si asupra aspectului fizic si a dispozitiei, asa ca ai toate motivele sa elimini acest aliment nociv, pentru totdeauna.

7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!  

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Voyagerix


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri