13 Octombrie 2017 publicat în Sanatate 10 share-uri

Exista anumite situatii in care tratamentul ortodontic nu este recomandat sau altele in care se considera, in mod eronat, ca pacientul nu poate beneficia de beneficiile sale.

de doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont Orto-Implant Expert

Aparatul dentar este un tratament modern care poate fi aplicat cu succes la aproape orice varsta: de la 5 ani la peste 60 ani. Exista, insa, si anumite situatii in care tratamentul ortodontic nu este recomandat sau altele in care se considera, in mod eronat, ca pacientul nu poate beneficia de beneficiile sale. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont, face o distinctie clara intre aceste cazuri:

1. Sarcina. Contrar acestui mit, aparatul dentar da rezultate foarte bune in timpul perioadei de graviditate, singura particularitate in acest caz fiind gingivita de sarcina, care va impune o igiena mai atenta, pentru a preveni inflamatia si cresterea sangerarii gingivale. De multe ori tratamentul este terminat inainte de nastere, iar alteori tanara mamica se reintoarce la cabinet pentru activarea aparatului dupa o mica intrerupere cauzata de nastere.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

2. Lucrari sau implanturi dentare. Existenta unor spatii goale ramase in urma extractiilor dentare vechi nu presupune imposibilitatea realizarii tratamentului ortodontic: dimpotriva, acestea se pot inchide prin deplasarea dintilor cu ajutorul aparatului dentar. Daca alte lucrari dentare au fost realizate inainte de aplicarea aparatului, pe ele se pot lipi bracketuri, iar la terminarea tratamentului se pot pastra sau inlocui, in functie de caz. Pe implanturile dentare nu este indicat sa aplicam tractiuni, asadar ele vor fi ocolite, aplicandu-se aparatul doar pe ceilalti dinti.

Exista si situatii, rare, in care tratamentul ortodontic nu poate fi aplicat sau necesita amanare:

1. Parodontoza severa – in cazuri in care osul este retras foarte mult si exista pungi parodontale (infectii) mari.

2. Epilepsie – aparatul dentar, in special cel mobil, este containdicat deoarece se poate fractura si exista risc de inghitire sau aspirare in timpul crizelor.

3. Tratamente cu unele medicamente: imunosupresoare dupa transplantul de organe, medicamente anticancerigene administrate in copilarie, tratamente indelungate cu corticosteroizi etc. produc numeroase dificultati pe parcursul tratamentului ortodontic (fie din cauza osteoporozei asociate, a cresterii riscului de resorbtie radiculara-topirea partiala a radacinii, fie datorita modificarilor radacinilor si osului sau a altor efecte secundare). Aceste dificultati, puse in balanta cu beneficiile tratamentului ortodontic, vor inclina spre evitatea acestuia.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri