Este minunat să ai o grădină cu flori și gazon, dar pentru ca acestea să fie mereu proaspete au nevoie de îngrijire, lumină și apă.

Această din urmă nevoie a plantelor nu poate fi asigurată doar de ploaie, așa că un ghid pentru udarea plantelor și a gazonului este necesar.

Modul în care sunt udate plantele și gazonul ține de alegerea accesoriilor, dar și de mărimea curții. Un alt detaliu esențial este cantitatea de apă de care au nevoie plantele. Vara, mai ales, udarea corectă este secretul pentru plante frumoase și sănătoase și pentru un gazon verde și des.

Umiditatea potrivită

Cele mai multe dintre plantele de grădină se simt foarte bine dacă sunt udate de două ori pe săptămână, în cazul în care în decurs de șapte zile nu plouă deloc, sau o singură dată în același interval de timp. Evident, contează și câtă apă de ploaie primesc plantele.

În zilele foarte calde de vară, udarea este necesară pentru că evaporarea apei din sol este mult mai intensă. În plus, stropirea curții cu un furtun de gradina este cea mai bună cale prin care se împrospătează și se răcorește aerul, dar și o distracție pe cinste pentru toți. Cu alte cuvinte, este mai bine să uzi grădina corect, cu o cantitate suficientă de apă, dar mai rar, decât să o faci superficial în fiecare zi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Împreună în arte și simțiri

Alege ora potrivită

Există momente ideale când poți uda o grădină. Cel mai bine este dimineața devreme, până se încinge aerul, sau seara când soarele coboară și nu mai este atât de intens. Niciodată nu stropi plantele din grădină sau gazonul la miezul zilei. Razele soarelui nu trebuie sa cadă direct pe frunzele plantelor atunci când acestea sunt udate.

Udă plantele în mod egal

Chiar dacă există deseori tendința de a pune apă plantelor doar la rădăcină, solul trebuie udat uniform, pentru că în acest fel nutrienții vor fi mobilizați de apă și vor ajunge la rădăcini. Dacă vei uda doar la bază, aceasta va absoarbe nutrienții din pământul umed, care va sărăci, iar planta va suferi nu pentru că nu are apă, ci pentru că solul este secătuit. Din acest motiv, ploaia este mai sănătoasă decât udatul la rădăcină. În consecință, o udare uniformă este cea mai bună metodă.

Evită să uzi intens frunzele plantelor

Dacă uzi grădina cu furtunul, să știi că, din păcate, nu-i tot una cu o ploaie sănătoasă de vară. Ploaia poate uda frunzele plantelor și sunt extrem de rare situațiile când picăturile pot să le facă rău. Atunci când stropești cu furtunul frunzele ude pot să mucegăiască, iar cele lăsate în soare se pot arde din cauza efectului de lupă pe care îl au picăturile de apă pe frunze.

O stropire superficială peste flori și frunze, în ploaie, cu un dispozitiv pus la capătul furtunului de grădină, care să difuzeze apa în stropi foarte fini este binevenită pentru toate plantele, dar udarea efectivă cu furtunul trebuie să se facă la baza plantelor, evitând frunzele cât de mult se poate.

Debitul este esențial

Un debit mare de apă nu este bun pentru plante, mai ales dacă au flori. Udatul cel mai bun este cel în etape, pentru că apa are nevoie de un oarecare interval de timp pentru a pătrunde în sol. Ideal este să uzi, la intervale de 10-15 minute, fiecare zonă din grădină, cu o cantitate moderată de apă, pe care o poți regla prin accesoriile furtunului de grădină.

O udare corectă nu trebuie să lase în urmă bălți, nici să turtească firele gazonului, dar nici să încarce florile cu apă în exces. Ideal este să folosesti pistolul de stropit la cea mai mare difuzie posibilă și la cea mai mică presiune.

Un alt avantaj este acela că joaca și distracția, în timp ce uzi grădina, durează mai mult, dar fără ca asta să însemne un consum mai mare de apă.

Ține cont de preferințele plantelor din grădină

Nu toate plantele au nevoie de cantități egale de apă, iar acesta este un detaliu de care trebuie să ții cont dacă vrei o grădină frumoasă, cu plante sănătoase. Apa în exces poate face la fel de rău plantelor, dacă nu cumva chiar mai rău, decât lipsa acesteia, pentru că poate duce la putrezirea rădăcinilor și la moartea plantei. O plantă ofilită, în schimb, își va reveni chiar dacă nu va primi suficientă apă. Așa că ține cont de ce dorințe au plantele din grădină. Unele au nevoie de foarte multă apă (hortensia, de exemplu), în timp ce altele (agavele, portulaca sau verbina), nu.

Trei sfaturi pentru gazon

Se spune că un gazon frumos are nevoie de trei lucruri: un furtun, o mașină de tuns și o greblă bună.

  1. Udarea gazonului trebuie făcută în fiecare zi în perioadele secetoase. De regulă, gazonul trebuie stropit, dacă nu plouă, trei-patru zile la rând. Nu are nevoie de foarte multă apă: o repriză de zece minute de stropit, cu un debit mic de apă și stropi foarte fini, este suficientă.
  2. În zilele foarte calde trebuie să crești durata stropirii la câte două reprize de udat, una dimineața și alta seara, mai ales dacă gazonul este folosit (se stă, se calcă și copiii se joacă pe el), iar timpul poate crește la 15 minute. În perioadele caniculare trebuie udat în fiecare zi.
  3. Dacă după stropire se văd zone umede, înseamnă că ai folosit prea multă apă sau un jet prea intens, iar dacă iarba nu-și revine după ce gazonul este călcat, înseamnă că este deshidratat și nu primește suficientă apă. În primul caz, udă-l mai puțin, în al doilea, mai mult sau mai des.

Cu aceste recomandări o să ai o grădină  proaspătă și un gazon verde indiferent cât de calde vor fi zilele de vară, fără să consumi apă inutil.

Sursa foto: By NinaMalyna /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri