20 Noiembrie 2019 publicat în Familie 162 share-uri

În culturile întregii lumi, în povești, legende sau opere de artă este ilustrată această legătură puternică care există între bunici și nepoți.

Și nu este de mirare, fiindcă două generații sunt puse împreună într-un mod atât de unic. Relația cu bunicii este una dintre cele mai importante, iar amintirea prezenței acestora în copilărie, persistă pentru tot restul vieții.

Nu degeaba, și în spațiul autohton există celebra expresie: "Cine nu are bătrâni să își cumpere." Astfel, pentru generațiile tinere, să îi aibă pe cei mai în vârstă ca parte a existenței lor, poate reprezenta cu adevărat un dar, iar studiile de psihologie de astăzi atestă acest fapt.

Relația cu mamaie și tataie, așa cum le mai spunem noi, este importantă și nu doar pentru că munca extenuantă de părinte poate fi ușurată prin ajutorul lor prețios. Cel mai important aspect este acela că nepoții vor avea parte de numeroase beneficii pentru dezvoltarea lor. Într-o relație sănătoasă cu bunicii, cei mici au parte de doze extra de iubire și grijă, iar această iubire nu îi va cocoloși, ba din contră, îi va face mai puternici.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Foto: bbernard/ Shutterstock

E adevărat, uneori nu este ușor să cultivăm această legătură, care vine la rândul ei cu provocări, dar iată, conform psihologiei moderne, care sunt beneficiile pe care le au copiii dacă bunicii se află în viețile lor:

1. Bunici și nepoți: Copiii cresc cu sentimentul puternic că au pe cine se baza și că sunt susținuți

Iar acest sentiment esențial în economia succesului personal, nu îi va părăsi niciodată în viață.

Într-un mod foarte autentic, bunicii, prin grija lor, pot să asigure copiilor sentimentul de securitate și suport de care ei au nevoie în fiecare zi, pentru a se dezvolta armonios. Atunci când ai mai multe persoane apropiate pe care te poți baza, încrederea în tine crește.

Bunicii contribuie deci, la bunăstarea emoțională a celor mici. Un studiu efectuat la Universitatea Oxford a arătat că acei copii care au o relație apropiată cu bunicii, au mai puține probleme emoționale și de comportament. De asemenea ei sunt echipați mai bine să înfrunte evenimente traumatice ale vieții, cum ar fi un divorț sau hărțuirea la școală.

5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Cei tineri au nevoie de ceva stabil de care să se prindă - o conexiune la o cultură, la proriul trecut, o speranță pentru viitor. Au nevoie de niște bunici care să le ofere aceste lucruri. – Jay Kesler

2. Bunici și nepoți: Copiii învață că au niște rădăcini și o identitate

A avea o identitate legată de familia ta și a înțelege istoria familiei tale clădește un puternic sentiment de apartenență în sufletul unui copil. Iar acest lucru îmbunătățește nivelul său de reziliență și sentimentul său de siguranță, chiar și atunci când lumea exterioară poate fi provocatoare și haotică.

Copiii care au o coerență în ceea ce privește viața familiei lor extinse și a istoriei de familie, sunt mult mai bine echipați să facă față stresului. Să știi de unde a venit bunicul tău sau cum era viața bunicii tale în anii tinereții, îi ajută pe copii să înțeleagă că ei sunt parte dintr-un tablou mult mai mare, că sunt parte a unei generații.

Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023

Mai mult decât atât, pe copii îi ajută în dezvoltarea lor să știe cum membrii familiei lor au supraviețuit în clipe grele. În acest mod ei învață cum să facă față la rândul lor momentelor dificile și nu de puține ori, modelele de tărie de caracter pe care și le iau copiii pentru viața lor de adulți sunt chiar bunicii care i-au inspirat în copilărie și care au contribuit la creșterea lor.

Foto: Dusan Petkovic/ Shutterstock

3. Bunici și nepoți: O relație apropiată cu bătrânii familiei îi învață pe copii să nu se teamă de bătrânețe

Pentru copii este important să intre în contact cu membrii mai în vârstă ai familie. În felul acesta ei învață despre viață și ritmul ei firesc. Relația sănătoasă copii-bunici este singura care poate realmente să eludeze barierele timpului și este o relație fructuoasă pentru ambele părți. Copiii au acces la înțelepciunea familiei din care provin iar bunicii reușesc să acceseze, prin intermediul celor mici, acea lume a copilăriei, care pentru ei pare îndepărtată.

Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii

4. Bunici și nepoți: Copiii crescuți alături de bunici, într-o atmosferă familială frumoasă, nu vor suferi de depresie ca adulți

Un studiu efectuat de Boston College a arătat că relațiile emoționale care se stabilesc între bunici și adulți contribuie la scăderea ratei depresiei - atât în ceea ce îi privește pe bătrâni, cât și pe nepoții deveniți adulți.

Pentru un bunic, faptul de a fi în viața nepoților reprezintă o șansă de a fi expus la noi idei, în timp ce copiii beneficiază de experiența pe care o au bunicii. Studiul a fost efectuat în perioada 1985-2004. În cadrul acestuia, 350 de bunici și peste 350 de nepoți ajunși la vârsta adultă au fost intervievați pentru a stabili dacă există vreo corelație între sănătatea emoțională a nepoților și faptul de a avea o relație stabilă cu bunicii lor. Cercetarea a arătat că acei copii care dezvoltaseră o legătură emoțională puternică cu bunicii, aveau o rată mai scăzută de depresie ca adulți, în comparație cu cei care nu aveau această legătură.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Principiile de bază ale mașinii CNC Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

De altfel, bunicii care aveau o relație apropiată cu nepoții lor, erau mai puțin predispuși la depresie de asemenea. Un alt studiu care a avut ca eșantion copii cu vârsta între 11 și 16 ani, a arătat că cei care aveau o relație apropiată cu bunicii erau de asemenea mai puțin predispuși la depresie, în timpul adolescenței.

5. Bunici și nepoți: Copiii îi ajută pe bunici să trăiască mai mult

Știința este clară în ceea ce privește faptul că legătura pe care nepoții o au cu membrii mai bătrâni ai familiei, este benefică și pentru cei din urmă. Copiii devin mult mai capabili să înfrunte greutățile vieții, în timp ce, motivați de cei tineri, bătrânii devin mai sănătoși și mai bucuroși de viață. Un alt studiu foarte interesant, a arătat că a avea grijă de cei mici, adăugă 5 ani la speranța de viață a bunicilor.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Caria dentară – ce este și cum se tratează 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Foto homepage: Dusan Petkovic/ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri