Vegetarienii pot să găsească o cale de mijloc pentru mesele festive și să pregătească feluri de mâncare nutritive.

Vegetarienii întâmpină probleme în ceea ce privește diversitatea meniului la ocazii speciale precum mesele festive. De Crăciun, de Paște, la nunți, botezuri sau mese în familie, cei care elimină produsele din carne din dietă se găsesc adeseori într-o situație nefavorabilă și mulți dintre ei realizează că nu au suficiente opțiuni. De sărbători se pune accent pe carnea de porc, de miel sau de curcan și pe bogăția bucatelor preparate tradițional. Vegetarienii pot, totuși, să găsească o cale de mijloc și să pregătească feluri de mâncare nutritive. Iată câteva sugestii:

Salate diverse și bogate

Salata pare o alegere neobișnuită pentru masa de sărbători sau la zile de naștere, însă una cu ingrediente bogate în proteine și vitamine va fi la fel de sățioasă precum preparatele din carne. Pentru ca salatele să fie ceva cu adevărat special, au nevoie și de un sos pe măsură. Acesta poate fi realizat cu ajutorul maionezei, a boabelor de muștar sau a iaurturilor.

Combinațiile acestora cu mirodenii, ulei și legume (precum în cazul sosului tzatziki) oferă o aromă inedită. În salată se mai pot folosi ouă, linte (pe care o poți prepara în nenumărate feluri), năut și legume cu frunze verzi. Prazul tăiat mărunt va da un plus de aromă. Dacă se prepară o salată bogată în care se include ceapă, sfeclă roșie, varză roșie și alte elemente, aceasta va putea fi folosită și de carnivorii de la masă pe post de garnitură.

Cartofi

Legumele minune de la majoritatea meselor pentru vegetarieni sunt cartofii. Aceștia au o valoare nutrițională mare și pot fi gătiți în diverse feluri. De asemenea, cartofii dulci și cartofii mov sunt variante potrivite pentru cei care vor să încerce ceva nou și să consume o masă mai sănătoasă.

Cei clasici, gătiți la cuptor, în ulei de măsline și cu rozmarin, pot fi împărțiți cu toți cei de la masă și chiar adăugați într-o salată. Cartofii dulci pot fi umpluți cu carne de ton (pentru pescetarieni) și pătrunjel și lăsați la cuptor câteva minute. Fiind o legumă versatilă, cartofii reprezintă o opțiune la îndemână, iar cei care nu consumă carne au la dispoziție mai multe feluri de a pregăti cartofii pentru a fi pe gustul tuturor.

Fructe

Smochinele și coacăzele roșii sunt potrivite pentru sezonul de iarnă și pot fi servite în diferite moduri. Smochinele pot fi transformate cu ușurință în pastă precum gemul. Pentru variante cu adevărat sănătoase, combină două kilograme de smochine coapte cu două banane bine coapte și zeamă de lămâie. Smochinele se taie bucăti, se amestecă alături de banane, zeamă de lămâie și se pun la fiert. Acestea se fierb până ajung la consistența dorită. Gemul de smochine fără zahăr poate fi consumat pe pâine sau biscuiți, dar și gol. Smochinele sunt bogate în fibre, care asigură un tranzit intestinal bun.

Vegetarienii au opțiuni diverse dacă aleg să găsească rețete interesante, care vor deveni și preferatele celorlalți. Pentru a nu fi catalogați ca mofturoși, cei care sunt invitați la mesele prietenilor sau ale familiei pot veni ei înșiși cu caserole cu mâncare deja pregătită, pentru a evita momentele neplăcute și pentru a-și etala talentele în ale bucătăriei. De asemenea, înaintea unui eveniment important, aceștia au posibilitatea de a-i informa pe organizatori cu privire la preferințele alimentare.

Sursa foto: Photo by Yoav Aziz on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri