Papa Francisc despre criza coronavirus: Gesturile de grijă, compasiune și tandrețe față de cei dragi și ceilalți sunt DECISIVE! 

24 Martie 2020 publicat în Lifestyle 56 share-uri

Trebuie să redescoperim valoarea lucrurilor mărunte, a gesturilor mici de atenție pe care le putem oferi celor apropiați, familiei noastre, prietenilor noștri. Trebuie să înțelegem că în lucrurile minuscule se află comoara noastră." Papa Francisc

Într-un interviu acordat jurnalistului Paolo Rodari și apărut în publicația “La Repubblica”, Papa Francisc mărturisește că se roagă pentru întreaga umanitate și pentru ca această pandemie de coronavirus să se termine. De asemenea, el ne încurajează să avem grijă unii de alții și să le fim aproape celor care au pierdut pe cineva drag în aceste zile grele. “Comportamentul nostru are impact asupra vieții celuilalt”, ține să ne amintească suveranul pontif și sunt gesturi mici de iubire care contează și pe care le putem face și fără să ne părăsim locuința.

 “L-am rugat pe Dumnezeu să oprească această epidemie: Doamne, oprește cu mâna ta. Pentru acest lucru m-am rugat”, i-a răspuns Papa Francisc jurnalistului atunci când a fost întrebat pentru ce anume s-a rugat în bisericile Santa Maria Maggiore și San Marcello al Corso.

Va prezentăm mai jos traducerea interviului acordat de Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio), cel de-al 266-lea episcop al Romei, publicației La Repubblica. Poate că vorbele sale vor aduce un pic de lumină, speranță și alinare în sufletele noastre în aceste vremuri dificile pe care le traversăm.

“În timpul acestor zile dificile pe care le trăim, putem găsi gesturi mici, concrete care exprimă apropierea și grijă pentru oamenii care ne sunt cel mai aproape, preocuparea pentru bunicii noștri, un sărut pentru copiii noștri, pentru oamenii pe care îi iubim. Acestea sunt gesturi importante, decisive. Dacă vom trăi aceste zile astfel, nu vor fi zile irosite.”

Cum să trăim aceste zile astfel încât să nu le irosim?

“Trebuie să redescoperim valoarea lucrurilor mărunte, a gesturilor mici de atenție pe care le putem oferi celor apropiați, familiei noastre, prietenilor noștri. Trebuie să înțelegem că în lucrurile minuscule se află comoara noastră. Aceste gesturi de tandrețe, afecțiune, compasiune sunt minime și au tendința de a se pierde în anonimitatea vieții de zi cu zi, dar sunt, cu toate acestea, decisive, importante. De exemplu o masă caldă, o mângâiere, o îmbrățisare, un telefon…. Sunt gesturi familiare de atenție față de detaliile vieții de zi cu zi și care dau sens vieții și creează comunicare și conexiune între noi.”

Foto: By tony4urban /Shutterstock

Dar nu trăim întotdeauna așa?

“Câteodată, experimentăm doar o formă virtuală de comunicare unul cu celălalt. În schimb, am putea să descoperim o nouă apropiere a unuia față de celălalt. Relații mai apropiate bazate pe atenție și răbdare. În casele lor, familiile mănâncă adesea împreună într-o mare tăcere, dar nu ca rezultat al faptului că se ascultă unul pe celălalt, ci fiindcă părinții se uită la tv în timp ce mănâncă, iar copiii pe telefonul lor mobil. Arată precum călugării, izolați unii de alții. Ori aici nu există o comunicare autentică, iar a-l asculta pe celălalt este important fiindcă doar așa ii putem înțelege nevoile, eforturile și dorințele. Acest limbaj construit din gesturi concrete trebuie protejat. În opinia mea, durerea acestor zile ar trebuie să ne deschidă către această solidaritate.”

Mulți oameni au pierdut persoane dragi, mulți alții se lupta în linia întâi pentru a salva vieți. Ce le-ați putea spune acestora?

“Le mulțumesc celor care se dăruiesc pe ei înșiși celorlalți în acest mod. Sunt un exemplu al acestei apropieri. Și îi rog pe toți să le fie aproape celor care au pierdut oameni dragi, să le fie aproape în orice mod posibil. Consolarea ar trebui să fie acum angajamentul tuturor.”

Cum pot avea speranța cei care nu au credință în aceste zile?

“Suntem cu toții copiii lui Dumnezeu și El are grijă de noi toți. Chiar și cei care nu l-au cunoscut încă pe Dumnezeu, cei care nu au darul credinței, își pot găși calea prin toate acestea, în lucrurile bune în care cred: pot găsi forță în iubirea pentru copiii lor, în iubirea pentru familia lor, în iubirea față de aproapele lor, față de frații și surorile lor. Cineva poate spune: “Nu mă rog fiindcă nu cred.” Și cu toate acestea, el poate crede în iubirea pentru oamenii din jurul sau și astfel să găsească speranța.”

un articol via https://www.repubblica.it/vaticano/

Foto fr si main: By FamVeld /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri