Lipsa unui dinte creează o serie de inconveniente care impun, mai devreme sau mai târziu, înlocuirea acestuia.

Fie că lipsește din naștere (anodonție), fie că a fost extras din diverse motive, lipsa unui dinte sau a mai multora creează o serie de inconveniente care impun, mai devreme sau mai târziu înlocuirea acestuia/acestora. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt motivele pentru care acest pas nu trebuie amânat.

Pierderea unui dinte nu poate fi întotdeauna prevenită, cum ar fi în cazul unei traume sau atunci când lipsa este din naștere, însă indiferent de motiv, este important să înțelegem că dinții lipsă nu vor aduce probleme doar ordin estetic, ci și pentru starea generală de sănătate.

Afectarea aspectului estetic

Lipsa unui dinte din față sau chiar a unuia din zona laterală (măsea) poate fi vizibilă atunci când zâmbim sau vorbim, iar încrederea în sine și dezinvoltura în relațiile cu ceilalți vor avea de suferit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor 
Foto: pikselstock /Shutterstock

Dificultăți în mestecarea alimentelor

Odată cu dificultățile la masticație vor apărea și modificarea dietei, precum și tulburări digestive și de absorbție a elementelor nutritive din alimente, dacă lipsesc mai mulți dinți.

“Atunci când o persoană nu poate mușca din alimente și nici mesteca în mod corespunzător, fără durere, va tinde fie să mănânce mai puțin, fie să opteze numai pentru alimente moi, dar care, din păcate, nu furnizează toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie. Pe de altă parte, dinții rămași vor fi suprasolicitați, existând riscul apariției unor fisuri sau a uzurii în exces”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.

Migrarea dinților vecini (înclinarea spre spațiul liber) sau de pe maxilarul opus

Dinții cresc la orice vârstă până când întâlnesc un obstacol, iar fără un dinte învecinat care să îi țină sub control, dinții rămași pot începe să se deplaseze.

Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Ghid pentru alegerea mobilierului interior

“Dacă dinții nu mai sunt aliniați corespunzător, procesul de masticație va deveni mai dificil. În plus, deplasarea unui dinte îi poate destabiliza rădăcinile, ba mai mult: migrarea lui va împiedica realizarea unor implanturi sau lucrări corecte în viitor, ceea ce va impune îndreptarea dinților cu aparat dentar”, spune specialistul ortodont.

Parodontoza

Dinții migrati, înclinați nu mai primesc forțele în axul lor normal, ceea ce produce retractia gingivală, osoasă și pungile parodontale. În plus, forța masticatorie va suprasolicita dinții rămași, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt mai puțini.

Carii

Dinții înclinați nu mai pot fi periați corespunzător și, astfel, apar cariile dentare.

“Este ușor ca bacteriile să se adune în spațiul în care s-a aflat dintele lipsă și la fel de ușor este ca această zonă să fie neglijată în timpul rutinei de îngrijire dentară, tentația fiind de a ne concentra pe periajul dinților. Înlocuirea dintelui lipsă va favoriza o igienă orală mai eficientă, prevenind apariția halitozei sau a gingivitei”, spune doamna doctor Mihaela Dan.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri