De la un caz la altul, unele metode de excizie pot fi mai potrivite decât altele, decizia finală fiind luată de către pacient alături de medicul specialist.

Deși în mod obișnuit alunițele sunt inofensive și nu necesită tratament, uneori se poate ajunge la excizia lor fie deoarece prezintă risc cancerigen, fie din motive estetice.

Doamna doctor Adina Șerban (foto), dermatolog în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, spune că de la un caz la altul unele metode de excizie pot fi mai potrivite decât altele, decizia finală fiind luată de către pacient alături de medicul specialist în funcție de tipul aluniței și motivele care duc la îndepărtarea ei.

Shave excizia

Decizia de a efectua shave excizia va fi recomandată de către medic după ce este efectuată o dermatoscopie în prealabil. Acesta metodă constă în tăierea aluniței cu bisturiul tangențial la pielea normala din jur, urmată de coagularea vaselor de la bază prin electrocauterizare sau laser Co2.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Caria dentară – ce este și cum se tratează

“Alunița îndepărtată astfel poate fi trimisă la examenul histopatologic pentru un diagnostic cert. Când se dorește un rezultat estetic cât mai plăcut, dacă tipul aluniței permite, se poate efectua shave excizia direct cu electrocauterul la baza leziunii, existând astfel un risc minim de sângerare. Deoarece excizia se efectuează în stratul superficial al pielii, cicatricea va fi minoră. Nu se pun fire de sutură. În timp, există însă un risc minim de recidivă a aluniței”, atenționează doamna doctor Adina Șerban.

Alunitele nepigmentate pot fi îndepărtate prin shave excizie. Cele cu pigment nu, deoarece poate exista un potențial de malignitate.

Pentru alunițele superficale sau nevii epidermici se poate efectua îndepărtarea leziunilor direct prin electrocauterizare, laser Co2 sau dispozitiv non-invaziv Plasmage. Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru zonele mai greu accesibile, cum ar fi pe față sau urechi, și poate fi util pentru eliminarea mai multor alunițe în același timp. Dacă excizia are loc în zona facială, cel mai probabil va fi recomandată o metodă mai puțin invazivă.

Excizia chirurgicală

Excizia chirurgicală este mult mai profundă decât shave excizia deoarece este îndepărtată alunița în piele sănătoasă, până în profunzime, cu margini de siguranță in lateral. Piesa astfel obtinuta poate fi trimisa catre biopsie pentru stabilirea diagnosticului anatomopatologic. Este metoda de electie in cazul alunitelor pigmentate si a celor cu structura atipica, care pot avea un potential cancerigen.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri