22 Mai 2019 publicat în Sanatate 2 share-uri

Specialistul dermatolog ne explică care sunt cele mai frecvente afecțiuni la nivelul unghiilor, de ce apar acestea și cum pot fi tratate.

Afecțiunile la nivelul unghiilor afectează persoanele de toate vârstele și de cele mai multe ori nu prezintă un motiv serios de îngrijorare, răspunzând bine la metodele de tratament existente.

Domnul doctor Laurențiu Vlădău (foto), specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat care sunt cele mai frecvente dintre ele, de ce apar și cum pot fi tratate.

Este un lucru normal ca unghiile să prezinte unele modificări în timp. Acestea pot deveni mai groase sau mai fragile pe măsură ce îmbătrânim; în timpul sarcinii pot deveni mai tari, mai moi sau mai casante, însă își revin în termen de 6 luni după naștere sau, în urma unui traumatism, își pot schimba culoarea sau chiar cădea, urmând să crească înapoi în termen de 6 luni. Alte probleme pot apărea ca urmare a unor infecții sau folosii unor tehnici incorecte de îngrijire. Iată care sunt situațiile cel mai des întâlnite și cum pot fi ele gestionate:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

1. Unghia încarnată

Probabil una dintre cele mai frecvente și deranjante probleme care apar la nivelul unghiilor, patului unghial și plicilor unghiale este unghia încarnată. “În cele mai multe cazuri această problemă este cauzată de o tehnică incorectă de tăiere a unghiilor, care sunt tăiate prea scurt și rotund la nivelul colțurilor. În aceste cazuri unghia poate crește în plica unghială provocând durere, disconfort, infecții repetate. Diagnosticul este clinic. În cazurile ușoare, deplasarea repetată manuală a plicii unghiale de lama unghială și tăierea în formă pătrată, cu margini libere, a unghiei poate duce la vindecare. Altfel, corecția se poate face chirurgical și impune înlăturarea parțială a unghiei și distrugerea unei porțiuni mici a matricei unghiale”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

2. Ciuperca unghiei

O altă problemă frecventă care poate apărea la nivelul unghiilor este onicomicoza sau ciuperca unghiei. Afecțiunea este întâlnită mai frecvent la nivelul unghiilor picioarelor, ea fiind favorizată de umezeală și încălțăminte ocluzivă.

Foto: By OHishiapply /Shutterstock

“În caz de onicomicoză unghia apare detașată de patul unghial și prezintă scuame sau, uneori este distrusă sau îngălbenită. Pe măsură ce infecția fungica devine mai profundă poate fi observată și decolorarea unghiei, îngroșarea și ruperea ei la colțuri. Tratamentul poate fi dificil, iar în primă faza unghia trebuie tăiată scurt și aplicate creme sau lacuri antifungice. Din păcate, acest tip de tratament poate fi dezamăgitor și mulți dintre cei afectați au nevoie de tratament oral timp de 12-16 săptămâni”, explică specialistul dermatolog.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

3. Unghiile casante

Unghiile friabile sunt și ele des întâlnite. De cele mai multe ori acestea sunt rezultatul folosirii frecvente de săpunuri și spălare frecventă, manipularea de detergenți, soluții de curățare. Pacienții care suferă de boli tiroidiene sau anemie sunt mai predispuși spre a se confrunta cu această problemă.

“Este recomandată folosirea de săpunuri blânde, creme hidratante frecvent, purtarea de mănuși când sunt folositi detergenți și soluții de spălare. Unghiile trebuie tăiate scurt. Suplimentele alimentare pentru întărire a ungiilor precum și lacuri din aceeași categorie pot ajuta, însă dovezile clare medicale lipsesc”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri