15 Octombrie 2019 publicat în Sanatate 7 share-uri

In România și în EU, orele petrecute în fața telefonului și a monitorului de lucru au devenit factorul principal al apariției defectelor vizuale. Problema SVC (“Sindromul vederii la calculator”) este una des întâlnită.

La nivel global, peste un miliard de oameni nu pot vedea bine, și asta pentru că nu au acces la ochelari. Conform OMS (“Organizația Mondială a Sănătății”), aproximativ 80% din deficiențele de vedere la nivel global sunt considerate evitabile. Astfel, 3 din 4 defecte de vedere pot fi rezolvate în urma unui consult și a achiziției unei perechi de ochelari.

Deși în unele zone cu situații economice precare oamenii orbesc din cauza lipsei accesului la ochelari, în România și în EU cauzele sunt altele - mai exact, orele petrecute în fața telefonului și a monitorului de lucru au devenit factorul principal al apariției defectelor vizuale.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii de pe 10 octombrie, campaniile de informare desfășurate de optici medicale din toata lumea au atras atenția asupra unui factor care afectează din ce în ce mai mulți oameni și care neglijat, poate avea consecințe majore: ecranele digitale. La nivel local, Medic Oftalmolog Dr. Cristina Ciucă de la optica Videt.ro povesteste mai multe despre impactul digitalului asupra vederii și cum ne protejăm atunci când petrecem timp in online.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! Principiile de bază ale mașinii CNC Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Anul acesta a fost sărbătorită Ziua Mondială a Vederii care urmărește tematica „Vederea pe primul loc” („Vision First”).

Ziua Mondială a Vederii face parte din programul VISION 2020, inițiat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și AIPO (Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii) și este o mișcare globală care are ca scop combaterea fenomenului de orbire prin reducerea de până la 25% a afecțiunilor de vedere evitabile până în anul 2020. Ne aflăm la final de 2019, deci hai să vedem ce spun statisticile care urmăresc această inițiativă.

Statistici importante despre vedere, la nivel global

Foto: By Aku Alip /Shutterstock

La nivel global, se estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni trăiesc cu o formă de deficiență a vederii. Principalele rezultate ale statisticilor adunate pe o perioada de 30 de ani arată că:

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!
  • 217 de milioane de persoane au deficiență de vedere moderată sau severă la distanță
  • 36 de milioane de oameni suferă de orbire
  • dintre cei cu orbire și deficiențe de vedere moderate și severe (“MSVI”), 124 de milioane de persoane au erori de refracție necorectate și 65 de milioane au cataractă - aproape 80% din cazurile de orbire și MSVI sunt evitabile
  • prevalența orbirii și a deficienței de vedere combinate a scăzut de la 4,58% în 1990 la 3,37% în 2015.
  • 89% dintre persoanele cu deficiență de vedere trăiesc în țări cu venituri mici și medii
  • 55% dintre persoanele cu deficiență de vedere moderată sau severă sunt femei
  • majoritatea persoanelor cu deficiențe de vedere au peste 50 de ani.

Există o oarecare variație a cauzelor între țări. Spre exemplu, cazurile în care reducerea acuității vizuale este atribuită cataractei sunt mai numeroase în țările cu venituri mici și medii comparativ cu ​​țările unde veniturile sunt mai mari. În țările cu venituri mari, boli precum retinopatia diabetică, glaucomul și degenerarea maculară legată de vârstă sunt mai frecvente.

În rândul copiilor, cauzele deficienței de vedere variază considerabil de la țară la țară. De exemplu, în țările cu venituri mici cataracta congenitală este o cauză principală, în timp ce în țările cu venituri mari este mai probabil să fie retinopatie de prematuritate.

Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Creșterea și îmbătrânirea populației crește riscul ca mai multe persoane să dobândească deficiențe de vedere.

Situația din România și Europa de Est

Prin intermediul statisticilor din baza de date Global Vision, au fost estimate tendințele din perioada 1990-2015 în prevalența deficiențelor de vedere și incertitudinile acestora, în funcție de vârstă și sex, pentru 188 de țări din cele 21 de regiuni GBD (“Global Burden of Disease”).

În țară, dar și în zona central estică a Europei, rezultatele despre prevalența brută și standardizată în funcție de vârstă și sex pentru cazurile de orbire și deficiențe de vedere moderate și severe, dar și cele ușoare sau presbiopie sunt:

  • 860.000 de mii de cazuri de orbire au fost înregistrate în zona Europei de Est în anul 2015, iar până în anul 2020 se estimează o scădere la 800.000 de cazuri
  • 6,31 de milioane de persoane au deficiență de vedere moderată sau severă la distanță
  • numărul femeilor care prezintă erori de refracție ușoare, dar și moderate spre severe este mai mare decât în cazul bărbaților
  • nu există o clasificare în funcție de gen în cazul presbiopiei din cauza lipsei de date.

O altă boală oculară care este responsabilă pentru 50% din cazurile de orbire la nivel mondial, însumând 20 de milioane de pacienți, conform unei evaluări în anul 2010 este cataracta.

Conform SRCCR, 98.500 de români s-au operat anul trecut de cataractă, operația de cataractă fiind a doua cea mai frecventă intervenție chirurgicală din țara noastră, după colonoscopie.

România se află la coada clasamentului european în ceea ce privește numărul de operații de cataractă, mai exact pe locul 25.  Cauza pentru această clasare nu se datorează numărului mai mic de persoane care au nevoie de această operație, ci, în multe cazuri, problema stă în situația materială a celor afectați sau lipsa accesului la asistență medicală, spun medicii:

“Lipsa unui consult oftalmologic la timpul potrivit determină apariția în timp a cataractei. Din cauza nivelul socio-economic al famililor, dar și al lipsei de educației, prea puțini români au resursele necesare să beneficieze de operația pentru cataractă.", afirmă medicul oftalmolog Cristina Ciucă.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri