Dezvoltarea cariei la copii poate fi prevenită, atât prin anumite măsuri la domiciliu, cât și cu ajutorul medicului specialist.

Cariile dentare reprezintă cea mai răspândită afecțiune cronică în rândul celor mici, până la vârsta de patru ani 1 din 4 copii prezentând cel puțin o carie a dinților de lapte, în vreme ce 21% dintre copiii cu vârste cuprinse între șase și 11 ani și-au pierdut deja un dinte permanent din același motiv.

Cu toate acestea, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că dezvoltarea cariei la copii poate fi ușor prevenită, atât prin anumite măsuri la domiciliu, cât și cu ajutorul medicului specialist.

Deși poate că nu par probleme foarte serioase la prima vedere, cariile care nu sunt tratate sau gestionate corect au potențialul de a duce la complicații mai grave, care ar putea afecta dezvoltarea vorbirii, învățarea, alimentația, pe lângă disconfortul creat de durerea și infecția asociate cu această afecțiune. Prevenirea aparitiei lor este, cu siguranta, de preferat in locul tratarii, si poate fi obtinuta prin urmatoarele masuri:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

1.    Fluorizare

Deși administrarea de fluor pe cale generală este controversată din cauza efectelor secundare pe termen lung încă insuficient studiate, aplicările de geluri de fluorizare în cabinetul stomatologic o dată sau de două ori pe an ajută la întărirea smalțului copiilor.

“Cu această ocazie se poate face și o igienizare profesională, iar copilul primește sfaturi profesionale de îngrijire dentară. În plus, va avea loc și controlul stomatologic periodic în cadrul căruia medicul poate evalua starea sănătății orale a celui mic, recomandând un plan de tratament în situația în care sunt identificate probleme”, spune doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

2.    Aplicarea de paste remineralizante cu calciu

Acestea nu sunt paste de spălat pe dinți, ci se aplică pe suprafața dinților, mai ales în zonele cu demineralizare, pentru ca acestea să tragă calciu și să repare măcar parțial defectele produse în smalț de acțiunea acizilor din alimentație sau a celor produși de bacterii.

Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Caria dentară – ce este și cum se tratează 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

3.    Sigilarea șanțurilor și fosetelor

În funcție de vârsta copilului și evaluarea riscului de carie, medicul stomatolog poate recomanda această procedură pe molarii de 6 ani, dar poate fi aplicată și pe molarii de lapte, până când copilul învață să-și îngrijească corect dinții.

“Sigilarea nu presupune folosirea frezei, ci doar umplerea șanțurilor adânci ale dinților cu compozit (material de plombă), cu scopul de a împiedica pătrunderea alimentelor în aceste șanțuri și, implicit, apariția cariei”, explică specialistul ortodont.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri