21 Ianuarie 2020 publicat în Sanatate 205 share-uri

Durerile de spate nu sunt o boală, ci un simptom, care poate avea diverse cauze, de la cele mecanice, precum sedentarism şi posturi incorecte sau o mişcare bruscă, la cele de origine inflamatorie, precum bolile autoimune.

Mulți numesc durerile de spate „boala secolului”, pentru că au devenit o adevărată problemă de sănătate publică, mai ales în rândul adulților care au depășit vârsta de 45 de ani. Foarte multe persoane care lucrează la birou adoptă posturi incorecte, iar acestea obosesc spatele și duc la tasarea coloanei vertebrale. Rezultatul: dureri în zonele cervicală (cervicalgie), dorsală (dorsalgie) și lombară (lombalgie).

Cele mai frecvente sunt, potrivit specialiştilor, lombalgiile, acestea totalizând 90% din cazurile de dureri de spate. Un studiu publicat în anul 2014 în British Medical Journal arăta, de altfel, că durerile lombare sunt la originea a 30% din întreruperile de activitate, mai ales în rândul celor care lucrează în domenii precum agricultura.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Durerile de spate nu sunt o boală, ci un simptom, care poate avea diverse cauze, de la cele mecanice, precum sedentarism şi posturi incorecte sau o mişcare bruscă, la cele de origine inflamatorie, precum bolile autoimune. În cazul în care durerile apar înainte de vârsta de 40 de ani sau nu cedează după perioadele de repaus, adică după o noapte de somn, de exemplu, se recomandă programarea la un medic ortoped bun Bucuresti sau în orice alt oraș în care vă aflați, ori, după caz, la un neurolog.

Cum se poate combate durerea în zona cervicală

Cervicalgia afectează mai ales persoanele care stau multe ore în faţa unui calculator. Durerea este localizată la nivelul gâtului şi este provocată de o postură incorectă adoptată zilnic. Dacă devine cronică, aceasta poate provoca tulburări de somn şi dureri de cap.

În cazul în care sunteţi o persoană foarte sedentară, la finalul zilei este recomandat să faceţi puţină mişcare pentru a întinde coloana vertebrală. Aşezaţi-vă cu spatele drept şi aplecaţi capul astfel încât bărbia să atingă sternul (se va forma o bărbie dublă). Puneţi mâinile pe creştet şi apăsaţi uşor capul fără a forţa. Poziţia se menţine cel puţin 30 de secunde şi se repetă de câteva ori.

Evitaţi genţile cu mânere şi optaţi mai degrabă pentru un rucsac, pentru că acesta distribuie mai bine greutatea. Persoanele care folosesc mult telefonul mobil ar trebui să ştie că durerile cervicale sunt favorizate şi de poziţia aplecată pe perioade lungi a capului, de exemplu pentru a scrie mesaje.

Atunci când citiţi sau vă uitaţi la televizor, evitaţi poziţia culcată cu capul aplecat în faţă. De asemenea, la birou, ecranul trebuie să fie aşezat la nivelul ochilor. O data pe oră, ridicaţi-vă şi faceţi mișcări de întindere a coloanei vertebrale. Totodată, este utilă rotirea capului de câteva ori, în ambele sensuri.

Durerea în zona dorsală: cum poate fi ameliorată

Aceleaşi persoane sedentare prezintă cele mai mari riscuri de a suferi de astfel de dureri, care se manifestă de la gât în jos, până în partea inferioară a coastelor. Vârsta, lipsa de activitate fizică, greutatea excesivă şi stresul pot agrava acest fenomen. Pentru a preveni acest tip de durere este necesar să faceți exerciţii fizice care să dezvolte musculatura spatelui.

Astfel, sunt recomandate exerciţiile fizice pentru întinderea muşchilor şi a coloanei vertebrale. Din poziţia aşezat pe genunchi, cu fesele sprijinite pe călcâie şi spatele drept, puneţi mâinile pe sol şi întindeţi braţele cât mai mult posibil în faţă. Menţineţi poziţia cel puţin 30 de secunde. Dacă aveţi o bară de tracţiune, un exercițiu eficient propus de kinetoterapeuţi este acela în care staţi suspendat în mâini timp de cel puţin un minut.

Cel mai bun sport pentru întărirea muşchilor spatelui este înotul, care nu acţionează în mod brutal asupra articulaţiilor. Nu în ultimul rând, la finalul zilei, faceţi exerciţii de respiraţie, care favorizează relaxarea muşchilor spatelui.

Durerile lombare, cele mai frecvente

Sunt cel mai frecvent tip de dureri de spate, pentru că este zona cea mai solicitată şi afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii, copiii şi persoanele în vârstă. Pot fi provocate de numeroşi factori, de la o postură incorectă la muşchi insuficient de dezvoltaţi, probleme ginecologice, greutate excesivă etc.

Un exerciţiu eficient este următorul: întins pe spate, aduceţi genunchii la piept, respirând profund. Menţineţi poziţia timp de 30 de secunde, apoi relaxaţi-vă şi repetaţi.

În cazul în care căraţi o greutate, o cutie, un copil, o sacoşă cu cumpărături, îndoiţi genunchii atunci când coborâţi, pentru a proteja iliopsoasul, muşchiul flexor al coapsei şi şoldului, care este responsabil frecvent de dureri lombare.

Este foarte important să se tonifice și mușchii centurii abdominale, care, dacă sunt prea relaxaţi, pot pune presiune asupra spatelui.

Sursa foto: Photo by Burst from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri