Sensibilitatea dentară este o senzație neplăcută, o indispoziție la nivelul gingiei, în general în punctul de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina.

Hmmm! Sensibilitatea dentară? Un subiect delicat, care dă fiori unora dintre noi. De ce? Care sunt motivele și cum se întâmplă? Hai să cercetăm! Ce este sensibilitatea dentară? Cum definim această neplăcere pe care o experimentează aproape toată lumea la un moment dat în viață?

Sensibilitatea dentară este o senzație neplăcută, o indispoziție la nivelul gingiei, în general în punctul de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina. De cele mai multe ori survine în urma unor schimbări de temperatură/alimente, în urma unor băuturi ingerate, dar poate apărea chiar și la contactul dintelui cu apă rece, aciditate sau aer rece inhalat pe gură.

„Coroana dentară e acoperită de smalț, care o protejează de schimbările de temperatură și PH-ul din alimentație. Rădăcina dentară însă, implantată în oasele maxilare învelite de mucoasă/gingie, nu beneficiază de această protecție, pentru că nu are nevoie, iar zona lor de întâlnire, numită colet sau gâtul dintelui, este și mai fragilă. De aceea, în cazul bolii parodontale (parodontoza) sau chiar în cazul unei simple inflamații gingivale, când coletul dintelui e dezvelit de gingie, simțim frisoane mici și dureroase când consumăm înghețată, un ceai fierbinte sau chiar la simpla atingere a zonei.”, explică dr. Lorelei Nassar, specializată în Israel în chirurgie și implantologie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Când apare sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară apare în situații în care gingia e inflamată:

- fie dacă sunt acumulări de tartru și placă bacteriană, deoarece în ultimul an nu s-a facut un control periodic și o igienizare la cabinetul stomatologic;

- fie la femei, în timpul ciclului menstrual sau al sarcinii - perioade în care schimbărilehormonale au un impact negativ direct asupra sănătății gingivale. În aceste perioade apar deseori sângerări gingivale, ce se remit spontan după terminarea lor.

„Sensibilitatea dentară mai poate apărea, paradoxal, și în cazul practicării unui periaj dentar incorect și intempestiv. Deși poate părea că periind mai insistent curățăm dinții mai bine, nu este nicidecum așa, ci doar avem impresia că sunt mai curați. Nu facem decât să lezăm gingia și acea zonă a gâtului dintelui care, așa cum vă spuneam, e foarte vulnerabilă. Deci, atenție la tehnica de periaj corectă!”, adaugă dr. Nassar.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri