26 Mai 2020 publicat în Sanatate 19 share-uri

Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se apăra împotriva factorilor care îi amenință buna funcționare sau supraviețuirea.

Aceste amenințări pot fi microbi, precum virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți, celule care au devenit canceroase sau un corp străin, cum ar fi o banală aşchie din lemn. Sistemul imunitar implică mai multe tipuri de globule albe, care interacționează și care pot reacționa foarte rapid în cazul unei agresiuni interne sau externe. Mediul înconjurător și stilul de viață influențează şi ele calitatea răspunsului imun.

Întărirea sistemului imunitar poate fi susținută  prin anumite obiceiuri care ţin de stilul de viață, precum dieta, o bună igienă a somnului şi practicarea unor activități fizice. De asemenea, pot fi utilizate anumite produse naturale, suplimente pentru cresterea imunitatii, precum vitamine şi oligoelemente.

Dieta potrivită

Nutriţioniştii oferă recomandări simple şi la îndemâna oricui: favorizarea produselor sezoniere și consumul redus de produse care conţin zahăr şi/ sau grăsimi. Și, în mod ideal, ar trebui să fie eliminate din dietă băuturile alcoolice și cele carbogazoase, care pot deregla sistemul imunitar.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ai încredere în tine! Lucrurile se vor aranja exact așa cum îți sunt menite Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Când ai uitat să mai crezi în miracole, Universul îți oferă cele mai frumoase surprize!

Pentru a stimula producția de serotonină și, prin urmare, funcționarea optimă a celulelor, este bine să fie incluși în alimentaţie carbohidrații care se digeră lent, în special din pâine, paste, cereale, orez, şi să se renunţe la cei cu procesare rapidă, precum dulciurile rafinate.

O bună igienă a somnului

Adulţii cu vârste până la 64 de ani au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, potrivit recomandărilor specialiştilor de la National Institutes of Health din SUA. Celor cu vârsta peste 64 de ani le sunt suficiente 7-8 ore de somn pe noapte. Însă totul diferă de la persoană la persoană. Deci, în funcţie de cât timp ştii că ai nevoie pentru a te odihni în timpul nopţii şi de momentul la care trebuie să te trezeşti, calculează-ţi ora la care trebuie să mergi la culcare.

Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine! Când îți este dor de cineva, pune mâna în dreptul inimii – în sufletul tău dragostea pentru acea persoană este nesfârșită Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

De asemenea, în timpul zilei, lasă să intre la locul de muncă şi în casă cât mai multă lumină solară. Instalează câteva oglinzi în locuri strategice, pentru a capta cât mai multă lumină din exterior.

Sportul, benefic pentru creșterea imunității

Activitatea fizică regulată, chiar şi o plimbare timp de 30 de minute pe zi, contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui, ajutând la creșterea imunității.

În schimb, suprasolicitarea ar avea un impact negativ: după o ședință de sport prea intensă, specialiştii au remarcat o scădere a numărului de limfocite, ceea ce implică mai puțini anticorpi potențiali în cazul unei probleme de sănătate. Fiecare persoană trebuie să îşi găsească propriul ritm și echilibru.

Îți doresc timp… Noile legi ale Educației, aprobate: admiterea diferențiată la liceu și schimbări la Bacalaureat Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Vitaminele, aliații sistemului imunitar

Vitamina A stimulează proliferarea celulelor albe din sânge și producerea de anticorpi de către limfocite. De asemenea, este esențială pentru funcția de barieră a mucoasei intestinale. Doza zilnică recomandată este de 700 de micrograme în cazul femeilor şi de 900 de micrograme pentru bărbaţi. Printre alimentele care o conţin se numără morcovii, dovleacul şi spanacul. Totuşi, în cazul femeilor însărcinate, suplimentele care conțin vitamina A (retinol) și, în special, uleiul de ficat de pește pot fi dăunătoare și pot provoca defecte congenitale bebeluşilor, dacă doza recomandată este depășită în mod semnificativ.

Vitamina C este un puternic antioxidant, care protejează globulele albe din sânge și crește mobilitatea acestora. De asemenea, stimulează producerea de citokine, mesagerii care activează răspunsul imun. Se găsește în fructe și legume, de exemplu, ardei gras, citrice, pătrunjel, iar doza zilnică recomandată este de 110 miligrame pe zi.

Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat   Cum să obții mai multă strălucire pentru părul tău în 8 pași?

Vitamina E este prezentă în mod natural în unele alimente, cum ar fi în semințele de floarea soarelui şi uleiurile vegetale. Vitamina E compensează pierderea răspunsului imun pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, prin stimularea producției de celule albe din sânge.

Vitamina D activează globulele albe din sânge (celule T) necesare pentru a produce anticorpi și pentru a distruge microbii. Se găsește în principal în peștele gras, precum ficatul şi uleiul de cod, heringul, macroul. Un aport minim recomandat este de 5 micrograme pe zi, cu condiţia să existe o suplimentare prin expunerea regulată la lumina soarelui.

Seleniul şi zincul, două oligoelemente esenţiale

Seleniul, care se găsește în alimente precum ciuperci şi brânză Emmental, intervine la nivelul sistemului imunitar, păstrând un grup de globule albe în alertă. Doza recomandată este de 26 de micrograme pe zi în cazul femeilor şi de 34 de micrograme în cazul bărbaţilor.

Cum să alegi componente pentru baia ta Cum să eviți burnout-ul explorându-ți pasiunile Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

Zincul, care se găseşte în fructe de mare, brânzeturi și carne de pasăre, protejează membranele celulare de infecții provocate de agenţi microbieni. Doza zilnică recomandată este de 8 miligrame pentru femei şi de 11 miligrame pentru bărbaţi.

Suplimentele pentru creșterea imunității copiilor

În cazul copiilor, trebuie să se țină cont de recomandările medicului pediatru. Eticheta trebuie să indice clar intervalul de vârstă al copiilor vizați de supliment. Se recomandă, înainte de orice achiziție, să se solicite sfatul unui profesionist.

Sănătatea depinde direct de buna funcţionare a sistemului imunitar. Atunci când acesta funcţionează în parametri optimi, nicio infecţie nu îi poate rezista, mai ales în această perioadă de epidemie, mai dificilă pentru toată lumea.

Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid

Sursa foto: Imagine de silviarita de la Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri