1 Noiembrie 2018 publicat în Social 18 share-uri

Noi, oamenii, prin modul în care ne hrănim, ne alimentăm cu energie și ne finanțăm societățile și economiile noastre, împingem la limită natura și serviciile de mediu care ne susțin, conform Raportului Planeta Vie 2018 al WWF.

Trebuie să regândim urgent modul în care folosim și apreciem natura

Raportul Planeta Vie arată declinul nenatural al naturii:

Raportul Planeta Vie 2018 al WWF dezvăluie amploarea impactului omenirii asupra Pământului
● Indexul Planeta vie indică faptul că populațiile globale de specii de vertebrate au scăzut, în medie, cu 60% în 40 de ani.
● Cei mai importanți factori care duc la pierderea actuală a biodiversității sunt exploatarea excesivă a naturii și agricultura, ambele legate de creșterea consumului uman.
● Consumul uman actual scade simțitor capacitatea naturii de a ne susține viața, societățile și economiile: la nivel global, natura oferă servicii pentru omenire în valoare de aproximativ 125 trilioane USD pe an.
● Luând în calcul legătura dintre sănătatea naturii, bunăstarea oamenilor și viitorul planetei noastre, WWF îndeamnă comunitatea globală să se unească pentru un nou pact pentru natură și oameni, pentru a schimba tendința de pierdere a biodiversității.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

Noi, oamenii, prin modul în care ne hrănim, ne alimentăm cu energie și ne finanțăm societățile și economiile noastre, împingem la limită natura și serviciile de mediu care ne susțin, conform Raportului Planeta Vie 2018 al WWF. Raportul publicat astăzi prezintă impactul activității umane asupra vieții sălbatice, a pădurilor, a oceanelor, a râurilor și a climei, subliniind timpul scurt pe care îl mai avem și nevoia urgentă de a regândi și redefini, împreună, la nivel global modul în care apreciem, protejăm și refacem natura.

Natura: esențială pentru viață și economia globală

În ultimele decenii, activitatea umană a afectat în mod semnificativ habitatele și resursele naturale de care depind atât speciile sălbatice, cât și oamenii, cum ar fi oceanele, pădurile, recifele de corali, zonele umede și mangrovele. 20% din Amazon a dispărut în doar 50 de ani, precum și aproximativ jumătate din coralii din apele de mică adâncime, în ultimii 30 de ani.
Pe lângă pierderile suferite de natură, Raportul Planeta Vie evidențiază și contribuția naturii la economia mondială. La nivel global, natura oferă servicii în valoare de aproximativ 125 trilioane de dolari pe an , și furnizează și aer curat, apă curată, alimente, energie, medicamente și alte produse și materiale.

Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! MAGAZINELE TOMMY JEANS DIN BUCUREȘTI S-AU TRANSFORMAT ÎN HUB-URI CREATIVE PRIN TOMMY JEANS POP-UP EXPERIENCE

Raportul WWF analizează în mod special importanța polenizatorilor responsabili pentru producția agricolă anuală de 235-577 de miliarde de dolari și modul în care un climat în schimbare, practicile agricole intensive, speciile invazive și bolile nou apărute le-au afectat abundența, diversitatea și sănătatea. Agricultorii americani au cheltuit anul trecut 273 de milioane de dolari ca să aducă stupi de albine, doar pentru a poleniza livezile de migdali . Iar Marea Barieră de Corali contribuie cu 5,7 miliarde de dolari și 69.000 de locuri de muncă la economia Australiei.

„Natura a susținut în tăcere și a alimentat societățile și economiile noastre timp de secole și continuă să o facă și astăzi. În schimb, lumea a continuat să considere natura și serviciile sale ca un drept, nereușind să ia măsurile necesare pentru a stopa pierderea naturii în ritm tot mai accelerat. Este timpul să ne dăm seama că un viitor sănătos și sustenabil pentru toți este posibil numai pe o planetă pe care natura prosperă, iar pădurile, oceanele și râurile sunt pline de biodiversitate și viață ", spune Marco Lambertini, directorul general, WWF Internațional. „Trebuie să regândim urgent modul în care folosim și apreciem natura - din punct de vedere cultural, economic și pe agendele noastre politice. Trebuie să ne gândim la natură ca fiind frumoasă și inspirațională, dar și indispensabilă. Noi - și planeta - avem nevoie acum de o un nou pact global pentru natură și oameni".

Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Planul pentru 2020 și după aceea

Dovezile arată că cele două agende - pentru mediul înconjurător și pentru dezvoltarea umană - trebuie să se întâlnească dacă dorim să construim un viitor durabil pentru toți. Raportul Planeta Vie 2018 evidențiază oportunitatea pe care o are comunitatea globală de a proteja și reface natura până în 2020, un an critic în care se așteaptă ca liderii să revizuiască progresele realizate în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Acordul de la Paris și Convenția privind Diversitatea Biologică (CBD).

„Raportul Planeta Vie ne arată starea de sănătate a naturii, baza societății și economiei, iar tendințele sunt alarmante. Continuând cu același sistem de consum, omenirea împinge natura dincolo de limitele de regenerare, punând astfel în pericol viața pe Pământ. Doar un efort concentrat, global, de a ne proteja apele, pădurile, viața sălbatică, de a stopa declinul biodiversității, poate ajuta natura să își revină și, implicit, omenirea", spune Orieta Hulea, Director WWF România.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

WWF solicită oamenilor, companiilor și guvernelor să mobilizeze și să realizeze un acord-cadru cuprinzător pentru natură și oameni în cadrul CBD, care să stimuleze acțiunile publice și private pentru a proteja și restabili biodiversitatea și natura globală și pentru a schimba direcția curbei tendințelor devastatoare evidențiate în Raportul Planeta Vie 2018.

Foto homepage: naturepl.com/ Andy Rouse/ WWF


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri