Păpădia (Teraxacum officinale) este o plantă foarte populară, având diverse denumiri în cultura populară românească și pe care o găsim începând de timpuriu primăvara și până toamna târziu. Deși bunicii noștri o foloseau în salate, ceaiuri sau cataplasme, în prezent multă lume a uitat de proprietățile terapeutice ale acestei plante.

Din păpădie se folosește tot pentru beneficiu medicinal, de la rădăcini și frunze până la flori. Frunzele se vor culege de la planta tânăra sau când apar noi frunze, acestea fiind proaspete și tinere (nu se culeg frunzele adulte). Florile: se aleg cele de un galben intens, mature, care se pot consuma ca atare (polenul florilor de păpădie având numeroase beneficii terapeutice), dar și în ceaiuri sau se pot macera și folosi ca atare la nivelul pielii, în cataplasme, în băi.

Rădăcinile se culeg indiferent de vârstă, se spală bine, se curată și se usucă, putând fi folosite la prafuri sau râșnite pentru a se obține o pudră ce poate fi consumată în preparate (salate, smoothie-uri) sau poate fi adăugată în cremele cosmetice.

Din păpădie se pot obține și tincturi.

Va recomandăm și:

Papadie radacina pulbere 70g – disponibila pe eMag

Sirop din flori de papadie – disponibil pe eMag.ro

Ceai din frunze de papadie – disponibil pe Vegis.ro

Dandelion 100cps ( Papadie ) SOLGAR – disponibil pe Vegis.ro

Polen Crud de Papadie si Salcie – disponibil pe Vegis.ro

Beneficiile consumului de păpădie:

  • Susține funcțiile vezicii biliare și ajută în drenarea sucurilor biliare, prevenind astfel formarea „nămolului” și a pietrelor la fiere;
  • Ajută în scăderea colesterolului și poate fi benefică pentru persoanele la risc sau care prezintă boli cardiovasculare;
  • Beneficii în menținerea sănătății ficatului și poate ajuta în tratarea ficatului gras;
  • Stimulează secrețiile sucurilor digestive și întreține sănătatea sistemului digestiv;
  • Tonic imunitar și general;
  • Efecte antioxidante și detoxifiante;
  • Diuretic natural;
  • Proprietăți antiinflamatorii și antireumatice;
  • Scade ușor glicemia, putând fi consumată de către persoanele care suferă de diabet zaharat;
  • Proprietăți vitaminizante și energizante;
  • Proprietăți anticancerigene;
  • Beneficii calmante și antiinflamatorii când e aplicată local, în cataplasme;
  • Regeneranta pentru piele, putând fi utilizată în creme sau măști faciale.

Păpădia poate fi consumată pe tot parcursul primăverii, verii și toamnei, proaspătă din sezon, iar cei care nu au acces la această plantă pot opta pentru suplimentele alimentare.

Notă: înainte de a utiliza orice plantă medicinală, cereți acordul medicului.

Foto fr si main: By Elena Elisseeva /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri